Oktober i April

Av vädret att dömma skulle det mycket lika väl kunnat vara oktober som april och vad passar bättre då än att brygga en oktoberfestöl.

Min tredje bryggning med Coobra bryggverket och det första som inte är ifrån ett komplett kit. Allt köpt i lösvikt ifrån MaltMagnus och receptet kommer ur boken ”ÖL – Brygg ditt eget” av Dave Law och Beshile Grimes. 

Jag skaffat BeerSmith för att matar in all data där för Bryggverk och Recept för att få koll på vatten, temperaturer och tiderna. Känner att man behöver sätta sig in mer i det programmet också.


Det blev en tjock mäskgröt så jag får nog kolla lite på mäskvatten mängden längre fram i BeerSmith. Bazookan satte igen också men det löstes med lite komprimerad luft i utloppsröret.

Har också köpt in två större jästtunnor ifrån Ölkompaniet på 30 litet. Dom hade en tillfällig deal på detta, 89 kr styck. Och det behövdes för denna bryggning på runt 20 liter. Två veckor på jäsning och sedan skall denna brygden ner på corneliusfat för att lagras tills oktober.

Coobra Bryggverk CB25

Nu är det nya Coobra bryggverket med tillhörande HLT (varmvattentank) invigt. Båda inköpta ifrån Ölkompaniet till ett bra paketpris under GBG Beer Week

Manual CoobraCB25-v1.2
Testbryggde två olika kit ifrån Hembryggeriet. California Common Lager och Lakrits APA. Båda var enkla satser på 10 liter.

Lite svårt att beräkna hur mycket extra vatten man behöver addera för att kompensera det som kommer vara kvar på botten. Så dessa bryggder kan möjligen bli något alkoholsvagare än beräknad volymprocent. 

På grund av verkets storlek, ryms man inte i köket längre, det fick bli bryggning i garaget istället. Garaget luktade härligt maltigt hela helgen efter dessa bryggningar.

Då det var lite småkyligt i helgen fick värmefläkten hjälpa till att hålla värmen i garaget till en början. Något som dock för huvudsäkringen blev lite för mycket när jag senare på kvällen skulle använda ugnen. Säkringen höll 90 grader (mätte med IR termometern) när jag skruvat ut den och bytt till ny.

Även dottern fick vara med och hjälpa till. Det behövs en extra hand när malten skall i.

Sotholmen Stout by Nynäshamn Ångbryggeri

Ny bryggning i helgen. Sotholmen Stout by Nynäshamn Ångbryggeri med ölkit ifrån köksbryggeriet. 4 liters kit. Innäskning 15 minuter med två olika krossad malt. Kokning 60 minuter. Enligt rekommendation ifrån köksbryggeriet har jag tillsatt 200 gram socker för att få upp OG. Har på tidigare kit fåt ut lite dålig OG. Och sockertillsättningen skall kompensera detta. Får se hur FGn blir efter två veckors jäsning. 

Ny öl på jäsning

Idag har det varit en ny bryggdag. 

Gröna kulan ifrån MaltMagnus. 

En amerikansk veteöl (Weißbier) med hälften vete hälften pilsner fast med nyzeeländsk humle.

Kan säkert bli riktigt god när den är klar. 

Vidare har det tappats upp två öl på fat. Så nu är snart all julöl klar inför detta året.